Καθώς τα χιόνια λιώνουν και ο Ρώσικος χειµώνας υποχωρεί, ένας κήπος σε µια απίθανη γωνιά της αχανούς Ρώσικης επαρχίας, οργιάζει από ζωή. Τα πρόσωπα βγαίνουν από τις φωλιές τους και έρχονται στον κήπο της Αννας Πέτροβα. Αντικρίζουν τον ήλιο, αναπνέουν καθαρό, φρέσκο ανοιξιάτικο αέρα µετά από 8 σχεδόν µήνες εγκλεισµού. Θέλουν να ζήσουν. Είναι φυσικό. Όσο πιο έντονα µπορούν. Κριτικάρουν, κουτσοµπολεύουν, αστειεύονται, λυσσαλέα ερωτοτροπούν όλοι µε όλους, αλλά κάτω από αυτήν την χαριτωµένη ανεµελιά δεν µπορεί να κρυφτεί η απελπισία.
Ο ειλικρινής, συναισθηµατικός και είρων Τσέχωφ βάζει την απελπισία στην πιο άγρια µορφή της να έρπει στον κήπο της Αννας Πέτροβα και να προσβάλει τα ανεμελα πρόσωπα που χαίρονται τον ανοιξιάτικο ήλιο.
Η παράσταση αν µη τι θέτει ένα ερώτηµα: Η απελπισία είναι ένα συναίσθηµα ξεχασµένο στην εποχή µας?
Άγνωστο και παρωχηµένο µέσα στον ευδαιµονισµό της καταναλωτικότητας µας?
Μην αναρωτιόµαστε λοιπόν για το τι γίνεται στον κήπο της Αννας Πέτροβνα.
Αν είναι κωµικά η δραµατικά όλα όσα λέγονται και γίνονται. Αν πρέπει να γελάσουµε η να κλάψουµε.
Ο κήπος του Κυρίου Τσέχωφ τα έχει όλα αυτά.
ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΠΛΑΤΟΝΩΦ, του Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ
Η κεντρική παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με τον Μάξιμο Μουμούρη στον επώνυμο ρόλο,
Από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30
Το πρώτο έργο του μεγάλου Ρώσου –γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923- είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο.
Μια καινούργια δραματουργική επεξεργασία, απολύτως βασισμένη στο πρωτότυπο θα δώσει την ευκαιρία για μια νέα ρηξικέλευθη παράσταση που δεν θα υπερβαίνει τις 2 ώρες σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.
Κανένας δεν θα ανακάλυπτε σήμερα το «Πλατόνωφ» αν ο Τσέχωφ δεν ήταν …ο Τσέχωφ…
Το έργο αποκτάει τεράστιο ενδιαφέρον, διότι είναι η μήτρα όλων των κατοπινών μεγάλων έργων του Τσέχωφ, καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του έργα που έμειναν στην ιστορία.
Για αυτούς ακριβώς τους λόγους το έργο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν στα σχέδια του σκηνοθέτη Νίκου Καμτσή εδώ και χρόνια.
Φέτος λοιπόν θα πραγματοποιηθεί καθώς οι καλλιτεχνικές και αισθητικές συνθήκες ευνοούν το ανέβασμα του.
Στην σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα στηθεί ο κήπος του αποθανόντος άδοξα στρατηγού Βοινίτσεφ –και εκεί θα μαζευτούν μετά από ένα βαρύ Ρωσικό χειμώνα όλα τα πρόσωπα. Επίκεντρο ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος, Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, που θα τον αναλάβει ο Μάξιμος Μουμούρης.
Σ΄ αυτό το έργο και ειδικά στο κείμενο που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι. Οι επαρχιακοί αριστοκράτες όπως ο κτηματίας Πορφύρι Συμεώνοβιτς Γκλαγκόλιεβ (Δημήτρης Φραγκιόγλου) που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοινίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου), είναι όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το συμπάν του Αντον Τσέχωφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας. Καταστάσεις και ατμόσφαιρες που θα ζωντανέψουν ταλαντούχοι ηθοποιοί, βασικοί συνεργάτες του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ από προηγούμενες συνεργασίες του Νίκου Καμτσή.
Θοδωρής Ελευθεριάδης (Βεγκέροβιτς)
Λαμπρινή Θάνου (Μαρία Γκρέκοβα)
Γιάννης Ζέρβας (Σεργκέι Βοινίτσεφ)
Ιωάννα Μυλωνά (Σάσα- συζυγος του Πλατόνωφ)
Μαριάνθη Φωτάκη (Σοφία Γεγκόροβνα),
Τον ρόλο του γιατρού Νικολάι Τριλέσκι θα κρατήσει ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής.