Οι ξενοδόχοι της Αθήνας εξακολουθούν να παλεύουν να ανακτήσουν τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία με τα επίπεδα πληρότητας τους πρώτους πέντε μήνες του έτους να είναι μειωμένα κατά 26,8% σε σύγκριση με το 2019 και περιορισμένες αυξήσεις στις μέσες τιμές δωματίων, αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ)
Σύμφωνα με τον σύλλογο, «παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις και την ορατή αύξηση της ροής ξένων επισκεπτών στην Αθήνα, το πρώτο πεντάμηνο του 2022 σημειώθηκε μείωση πληρότητας 26,8% και ταυτόχρονη μείωση εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 25,8% (RevPar). Μόνο η μέση τιμή δωματίου παρουσίασε μικρή θετική μεταβολή, αυξημένη κατά 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019».
Με βάση δεδομένα πέντε μηνών που επεξεργάστηκε η GBR Consulting, η ΕΞΑΑΑ είπε ότι η απόδοση του Μαΐου βοήθησε στην κάλυψη του χαμένου εδάφους με βελτιωμένη μέση τιμή δωματίου και μέση πληρότητα στο 82,1 τοις εκατό στην Αθήνα, ωστόσο εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 6,9 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019.
Εξετάζοντας άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, πχ Ρώμη, Παρίσι, Βιέννη, Μόναχο, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη, τα επίπεδα πληρότητας και οι τιμές δωματίων ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με την Αθήνα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, το Παρίσι είδε την πληρότητα να φτάνει στο 61,9% και τη μέση τιμή δωματίου ανά ημέρα να ανέρχεται στα 249,47 ευρώ. Τα επίπεδα πληρότητας της Ρώμης έφτασαν το 54 τοις εκατό με μέση τιμή τα 165,97 ευρώ. Η πληρότητα της Βαρκελώνης έφτασε στο 61,4 τοις εκατό με μέση τιμή τα 136,32 ευρώ, ενώ η Κωνσταντινούπολη είδε τα επίπεδα πληρότητας να αγγίζουν το 66,8% με τη μέση τιμή δωματίου στα 104,98 ευρώ.
Στην Αθήνα, τα επίπεδα πληρότητας ανήλθαν στο 52,6 τοις εκατό και μέση τιμή δωματίου στα 98,07 ευρώ.