Featured

4 Αυγούστου

Σαν Σήμερα

-4 Αυγούστου-

Ανατολή ήλιου: 06:29 - Δύση ήλιου: 20:33

Γιορτάζει σήμερα

Μαξιμιλιανός, Ξακουστός, Εξακουστοδιανός, Εξακουστωδιανός, Εξακουστός, Ξακουστή

Παγκόσμιες Ημέρες

-

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

  • 1821: Ξεκινά η Μάχη του Σταυρού με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες.
  • 1865: Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Μελοποιείται από τον Νικόλαο Μάντζαρο.
  • 1920: Πολιτευόμενοι, δημοσιογράφοι και απότακτοι συλλαμβάνονται μετά την απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι δύο επίδοξοι δολοφόνοι αρνούνται να ανακαλύψουν συνενόχους.
  • 1936: Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα, που θα μείνει στην ιστορία ως «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου». Θα κυβερνήσει έως τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 1941, ενώ στην ιστορία θα μείνει για την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
  • 1941: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν επίσημα την υποχρέωση να προμηθεύσουν όπλα στους Σοβιετικούς.
  • 1944: Η Γκεστάπο εντοπίζει στο Άμστερνταμ, όπου κρύβονταν τα τελευταία δυο χρόνια, την Άννα Φρανκ, την οικογένειά της και τέσσερις ακόμα Εβραίους. Το ημερολόγιό της, που θα βρεθεί μετά τον πόλεμο, θα δημοσιευτεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ενώ θα ακολουθήσουν θεατρικό έργο και κινηματογραφική ταινία.
  • 1960: Έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, απαλείφονται από γνωστό γαλλικό λεξικό οι ερμηνείες του λήμματος «Grec» («Έλληνας») ως «απατεώνας», «λωποδύτης», «παλιάνθρωπος».
  • 1964: Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διαψεύσει μέσω δήλωσής του, επίμονες φήμες που τον θέλουν να συνεργάζεται μελλοντικά με την ΕΡΕ, αποχωρώντας από την Ένωση Κέντρου. «Ανήκω εις εκείνους», τονίζεται στη σχετική δήλωση, «οι οποίοι, κατά την διάρκειαν της 12ετούς δοκιμασίας της δημοκρατικής παρατάξεως, ουδέποτε ελύγισαν, εταλαντεύθησαν ή εσυμβιβάσθηαν με τη Δεξιάν».
  • 1993: Μισό αιώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία παραδέχεται επισήμως ότι η στρατιωτική κυβέρνηση του Τόκιο ευθύνεται για τον εξαναγκασμό γυναικών από την Κορέα και άλλες χώρες, προκειμένου να καλύπτουν τις σεξουαλικές ανάγκες των στρατιωτών της.
  • 1993: Στην Τουρκία, Κούρδοι αντάρτες πραγματοποιούν επίθεση κατά δύο λεωφορείων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 από τους επιβαίνοντες.
  • 2020: Αρκετές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, στο Λίβανο, σκοτώνουν περισσότερους από 70 ανθρώπους, τραυματίζουν περισσότερους από 4.000 άλλους και στέλνουν ωστικά κύματα που προκαλούν ζημιές σε σπίτια σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ, η σύζυγος και η κόρη του οποίου είναι μεταξύ των τραυματιών, κηρύσσει την Τετάρτη εθνική ημέρα πένθους. Το ωστικό κύμα έγινε αισθητό σε μερικές κοντινές χώρες.
Pin It
Image
Athensgram - Ολόκληρη η Αθήνα στην οθόνη σου

Get News

Κάντε εγγραφή και μείνετε ενήμερος για διαγωνισμούς και νέα του Athensgram.